Folosirea acestei proceduri în cazul acestui microbiom anormal reprezintă o premieră în literatura de specialitate.
Sindromul de fermentație intestinală, cunoscut în engleză ca auto-brewery syndrome (ABS), este o afecțiune rară și neobișnuită care face ca cei afectați să prezinte un nivel crescut de alcool în sânge chiar dacă nu au consumat deloc băuturi spirtoase. ABS este cauzat de microorganisme, de obicei ciuperci aflate în intestine care se hrănesc cu carbohidrați mâncați recent pentru a produce propriul alcool.
Majoritatea oamenilor prezintă colonii de astfel de ciuperci, dar, în cazul ABS, numărul acesta este scăpat de sub control. Medicii explică faptul că un astfel de dezechilibru al microbiomului poate apărea după urmarea unui tratament cu antibiotice, notează Science Alert.
Un belgian în vârstă de 47 de ani a ajuns la spital din cauza unor stări de ebrietate care nu puteau fi explicate. Medicii explică faptul că bărbatul suferise de aceste stări vreme de aproape două luni, ca urmare a unui tratament prea agresiv cu antibiotice.
Pacientul le-a spus medicilor că nu a consumat băuturi alcoolice în ultimele patru zile și, totuși, la testări ulterioare, nivelul său de etanol în sânge a fost de peste 17 ori mai mare decât cel care este considerat normal. Medicii l-au diagnosticat cu sindromul de fermentație intestinală și i-au prescris o schimbare a dietei și o serie de medicamente antifungice. Din nefericire, efectul acestora a fost limitat.
Chiar și o doză crescută de amfotericină, un medicament antifungic extrem de puternic, luată timp de patru săptămâni nu a avut succes: Pacientul încă se simțea în stare de ebrietate, iar soția sa a raportat că putea mirosi alcoolul pe respirația pacientului.
După ce a încasat o amendă pentru conducere în stare de ebrietate la un control al poliție, pacientul și medicii săi au decis să încerce ceva mai drastic: un transplant de microbiote, cunoscut sub numele de transplant de fecale.
Din fericire, transplantul de fecale a funcționat de minune. Aproape trei ani mai târziu, pacientul nu prezintă în continuare simptome ale sindromului, iar nivelul său de etanol din sânge a revenit la normal. De asemenea și-a primit chiar permisul de șofer înapoi.
„Pe baza experienței noastre cu acest pacient, sfătuim alți clinicieni care au pacienți cu sindrom de fermentație intestinală să ia în considerare tratamentul cu transplant de microbiote fecale, mai ales dacă terapiile convenționale au eșuat”, notează medicii care l-au tratat într-un articol.
Studiul a fost publicat în Annals of Internal Medicine.
O bacterie provoacă boala ficatului gras şi te poate îmbăta chiar dacă nu consumi alcool
A fost înregistrat primul deces din cauza unui transplant de materii fecale